Василев: ЕК работи за общо купуване на газ за Гърция, България, Румъния и Украйна

„В ЕК се работи по общо договаряне на около 10 млрд. куб. м. природен газ за нуждите на няколко държави, сред които и България“, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след среща с федералният министър на финансите на Германия, Кристиан Линднер.

„Вече са направени всичките обследвания на инфраструктурата и се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и ,евентуално, Украйна „, обясни Василев, без да уточни откъде ще бъде закупено синьото гориво, как ще се доставя и разпределя.

Немският му колега, Кристиан Линднер похвали България за финансовата стабилност и определи като „впечатляващо“ ниското ниво на държавен дълг, както и заложеното в Плана за възстановяване. Линднер припомни, че подкрепата към страната ни за влизане в еврозоната не е политически въпрос, а България трябва да изпълнява всички критерии от Маастрихт, включително и за ценова стабилност.

България и Германия ще задълбочат съвместната си работа по отношение на митническата администрация, стана ясно още след срещата на двамата финансови министри. Предвижда се двете страни да създадат съвместни екипи за работа на границата ни с Турция, което според двамата министри е в общ интерес за защита на европейската граница.

Четете още

Избор на редактора