Василев представи бюджет с 3% дефицит

В проектозакона за бюджета е заложен дефицит 4,582 млрд. лева – 3 процента от начислена  основа и 2,5 на сто от касова основа, заяви министърът на финансите Асен Василев пред журналисти в Министерство на финансите.

Проектът за бюджет ще бъде внесен в парламента в първата седмица на юли, за да може да бъде гласуван до края на юли и да влезе в сила от първи август.

Макрорамката на бюджета предвижда 184,486 млрд. лева брутен вътрешен продукт през тази година с ръст на БВП от 1,8 на сто и 7,8 на сто средногодишна инфлация.

Приходната част в бюджета ще е 69,321 млрд. лева. Приходите в държавата ще се вдигнат с 3,526 млрд. лева от работа на НАП и на агенция „Митници“, каза финансовият министър.

Основите нови неща са да получим пращане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в рамките на тази година. Ще съберем и 100 процента дивидент от държавните фирми – това е приход  от 780 млн. лева. Ще се вдигнат и приходите от НАП и агенция „Митници“, посочи министърът.

Предвижда се намаляване на разходите – капиталовите  разходи падат с 1,89 млрд. лева до 8,870 млрд. лева, което пак е рекордно ниво, но обезпечават парите за европейските програми и за всички одобрени капиталови разходи, каза министърът. Разходи, по които няма пуснати обществени поръчки, са извадени от капиталовата програма. Има резерв в бюджета, така че ако се стекат добре обстоятелствата „и се подредят звездите“ подобни капиталови разходи няма да бъдат спирани, добави Василев.

В проектобюджета има намаление с 1,5 млрд. лева в разходите за издръжка. Основните намаления идват от издръжката на администрациите. Разходите за заплати и пенсии остават според договореното, каза Василев. Ще има пари за определени политики, сред които вдигане на парите за втората година майчинство, за учителските заплати, увеличение на стипендиите, допълнителни пари за БАН и Селскостопанската академия, както и парите  за фондове за култура и за спорт и други.

При така направения план се предвижда държавния дълг да остане на същото ниво като процент от БВП, но се вдига на номинална основа. Така влизаме в критериите на Маастрихт, добави министърът. Бюджетът е изпълним, има разходи в отбраната и за изпълнение на европейските програми, допълни той.

Василев представи напредъка в подготовката на бюджета на страната за 2023 г. след среща с членовете на Комисията по бюджет и финанси в 49-то Народно събрание.

Основният срив сега е при агенция „Митници“ от ДДС  при внос. Оказа се, че няма стокова група, в която да няма намаление на приходите от ДДС при внос и то с около 30 процента спрямо година по-рано, каза Василев.

Данъчните облекчения, които бяха въведени миналата година, остават в сила до края на годината. Връща се само нормалната ставка от 20 на сто ДДС за природния газ. Смятам, че по средата на годината не е добре да се вдигат данъци, за да има предвидимост за бизнеса, каза Василев.

Планът за държавния дълг ще е ясен, след като бъде приет бюджета, каза още той. Към бюджета ще има и тригодишна бюджетна прогноза, заключи финансовият  министър.

Четете още

Избор на редактора