ВАС гледа днес жалбите срещу решението на ЦИК за машините

Върховният административен съд ще разгледа в 14,30 часа днес административно дело № 10416 от 2023 г. срещу решението на ЦИК за отмяната на машините за гласуване. Откритото съдебно заседание ще се проведе в Зала 1 на съда.

Общо 12 жалби са постъпили в събота, 28 октомври по електронен път от Централната избирателна комисия във Върховния административен съд. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им.

Подадени са жалби от „Продължаваме промяната – Демократична България“, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

По две жалби на физически лица съдът е дал срок да отстранят нередовностите в срок до 12,30 часа днес. Едва тогава по тях ще бъдат образувани административни дела за разглеждане.

Във Върховният административен съд има постъпила жалба срещу обявената от ЦИК нищожност на решението на ОИК София да се използват машините за гласуване. Образуваното по нея административно дело е с номер 10419 о т 2023 г. и то ще бъде разгледано в открито съдебно заседание в 15,00 часа, в зала № 2 на ВАС.

Четете още

Избор на редактора