Верстапен триумфира в Гран При на Канада

Нидерландският пилот на Ред Бул Макс Верстапен записа шестата си победа за сезона във Формула 1, след като спечели състезанието за Голямата награда на Канада.

Ландо Норис с Макларън, а Джордж Ръсъл с Мерцедес е трети.

Той направи отличен старт на мократа настилка и запази първото си място от квалификацията, а зад него се нареди Верстапен.

Британският пилот на Мерцедес получи чист път пред себе си и си гарантира за известно време първото място срещу нидерландеца, който нямаше най-добрата видимост.

Хаас изненада всички и бе единственият отбор с гуми за мокро състезание, докато другите 18 болида заложиха на средната смес.

Това даде резултат за американския тим и Кевин Магнусен (Дания) бързо се изкачи до петата позиция с изпреварване дори и срещу Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес), а Нико Хюлкенберг (Германия) попадна в топ 10.

И на двамата обаче им се наложи да влязат за интермедиът скоро след това заради изсъхващия асфалт, което доведе до смъкване в подреждането.

Междувременно, Льоклер докладва за „нещо странно“ в болида си и излезе от челната десетка, като проблемът бе в двигателя. Пилотът на Ферари бе твърде бавен на правите. Сайнс пък направи лош старт и остана 14-и във втората обиколка.

Кулминацията на състезанието бе около 20-ата обиколка. Верстапен влезе в тревното покритие покрай втория завой и Ландо Норис се залепи зад опашката му, а изпреварването се случи четири обиколки по-късно.

Пилотът на Макларън „летеше“ по трасето в този период и мина дори пред Ръсъл малко преди последния завой в 22-та обиколка.

Само две обиколки по-късно отново се появиха капки дъжд, а катастрофа на Логан Сарджънт (САЩ, Уилямс) вкара всички в бокса за смяна на гуми.

На Норис обаче това му отне една допълнителна обиколка, тъй като вече бе подминал питлейна, а това му коства първото място за сметка на Верстапен и второто за сметка на Ръсъл.

Верстапен бързо си изгради солидна преднина на първа позиция, а това не бе променено и от вторите влизания в бокса.

Верстапен финишира с 3.879 секунди пред Норис и записа шеста победа за сезона във Формула 1.

Той вече има 194 точки в генералното класиране и увеличи драстично преднината си на върха, тъй като Ферари направи първото си двойно отпадане за сезона с техническите проблеми на Льоклер и катастрофа на Сайнс, който отнесе със себе си и Александър Албън (Тайланд, Уилямс).

Льоклер остава втори в класирането при пилотите със 138 точки и седем повече от Норис.

Джордж Ръсъл завърши на третото място и пред съотборника си Люис Хамилтън, а след него финишира Оскар Пиастри (Австралия, Макларън).

Фернандо Алонсо (Испания) и Ланс Строл (Канада) заеха шестата и седмата позиция за Астън Мартин, предава БНР.

Четете още

Избор на редактора