Взривиха колата на „мозъка на Путин“, загина дъщерята на Дугин

Дария Дугина, дъщеря на руския обществен деец Александър Дугин, е загинала при експлозия на автомобил край Москва, съобщи БТА, цитирайки ТАСС.

Според осведомени атаката е била насочена към Дугин, но дъщеря му е шофирала неговия джип Toyota Land Cruiser Prado, а той в последния момент се е качил в друга кола. Двамата са били на патриотичен фестивал в Подмосковието, където Дугин е изнесъл лекция.

„Това е колата на баща й, Даша кара друга кола, но днес тя управляваше неговата, а Александър Гелиевич пътуваше по друг начин. Той се върна и беше на мястото на трагедията. Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата“, заяви пред ТАСС Андрей Краснов, ръководител на общественото движение „Руски хоризонт“.

Той познавал 30-годишната Дария лично. „Даша дойде на едно голямо дискусионно събитие, защото „Традиции“ е фестивал, но не в класическата си форма, а е дискусия за актуалните тенденции в културната, музикалната, филмовата, литературната сфера. Аз самият бях там“, каза още Краснов.

Той уточнява, че близо до село Болшие Вяземи колата избухнала и изцяло била обхваната от пламъци. Дария загубила контрол, защото е карала с висока скорост и е излетяла на отсрещната страна на пътя.

60-годишният професор Александър Дугин е философ, политолог, социолог, публицист. Той е антизападен идеолог. Определян е като „философа на руския свят“,  като краен руски националист, а според някои и като фашист. Почут е с изказване по адрес на украинците, според което те трябва да бъдат “убивани, убивани, убивани, казвам ви го като професор…”

Изключително близък е до Владимир Путин. Казват че е човекът, който диктува на руския президент. Пропагандира идеите на „евразийството“ – създаването на свръхдържава чрез интеграция на Русия с бившите съветски републики.

Западните медии го наричат „мозъка на Путин“ и „Путиновия Распутин“.

Той е бивш главен редактор на твърдо пропутинската телевизионна мрежа „Царьград“ и се смята, че е вдъхновител на продължаващата инвазия в Украйна.

Според запознати, въпреки че няма официална позиция в правителството, крайно десният окултен писател оказва влияние върху Путин, особено на неговия пропаганден фронт.

Дария Дугина наскоро беше включена в списъка със санкции на Обединеното кралство.

Четете още

Избор на редактора