Виртуална реалност даде нов живот на сиамски близнаци

Виртуална реалност даде нов живот на сиамски близнаци, които са родени със съединени глави.

3-годишните бразилчета Бернардо и Артур Лима са оперирани в болница в Рио де Жанейро с помощта на напътствията на лекари от Лондон, разказва Би Би Си. Подобна операция е уникална – за първи път хирурзи от различни държави са носили слушалки и са оперирали заедно в една и съща стая с виртуална реалност. Екипите са прекарали месеци в изпробване на техники. Те са използвали проекции на близнаците във виртуалната реалност, базирани на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.
Хирургът Нур Джилани определя операцията като „нещо от космическата епоха“. Той разказва, че близнаците са претърпели общо седем операции, като само последната е била над 27 часа. В тях са участвали почти 100 души медицински персонал.

Джилани каза, че е бил напълно изтощен след 27-часовата операция, при която е направил само четири 15-минутни почивки за храна и вода. „Бе прекрасно да се види как семейството се чувства на върха на щастието след това“, допълни той.
След разделянето на сиамските близнаци кръвното налягане и сърдечният ритъм на момчетата са били „на косъм“. Всичко обаче се променило, след като децата докоснали ръцете си за първи път четири дни след операцията. Близнаците се възстановяват добре в болницата и им предстои 6-месечна рехабилитация.

Четете още

Избор на редактора