Властта: Газ за октомври няма, отиваме към преговори с „Газпром“

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива. Каквито и доставки да искаме да осигурим, те трябва да бъдат авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени. Това заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след първото заседание на кризисния щаб по енергетика. Алексиев е председател на щаба. На заседанието на щаба присъстваха и представители на браншови, синдикални и работодателски организации.

Вицепремиерът подчерта, че решенията, свързани с цената на газа, трябва да се вземат до края на август, началото на септември.

„Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса и на населението. Няма как да има компенсации в момента, защото няма действащо Народно събрание“, продължи с лошите новини Алексиев.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че един от малкото реални ходове е преговори с „Газпром“.

„Това ще бъдат много трудни и тежки разговори. От министерството са подготвили различни варианти за разговори, но очакват ответен отговор от „Газпром“ – разясни Христов. –  Интерконекторът беше оставен без надзор от предишното управление, акумулирани са редица проблеми, свързани със строителството и с документацията. Заварихме пълен хаос и ръководство, което не съдействаше за решаването на проблема. „Топлофикация София“ дължи стотици милиони на „Булгаргаз“ и няма вариант това да приключи при сегашния начин на управление, напротив, очаква се да растат с 300 млн. на месец“.

По думите му фокусът ще бъде насочен върху оптимизация на доставките от системен порядък.

„Получихме линеен график за интерконектора за предоставяне на документи и завършване на останалите строителни дейности. Поети са ангажименти, включително и пред президента Румен Радев, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври“, допълни енергийният министър.

Той каза още, че стартират и преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

Служебният енергиен министър обяви и започването на пълно реструктуриране на „Топлофикация София“.

Създаваме работна група от финансови и технически експерти, за да намерим кардинално различно решение на въпроса, тоест пълно реструктуриране на „Топлофикация София“, намиране на вариант за инвестиции и модернизация на оборудването, проблемът е неефективната работа“, посочи Росен Христов.

Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), обяви, че трябва да се търсят възможности за компенсиране на бизнеса при цени над 250 лв. за мегаватчас.

„Нямаме алтернатива на договора с „Газпром“ в ценово отношение, разликата се измерва в стотици милиони лева месечно, които губим“, категоричен бе Васил Велев.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ допълни, че за компенсациите за бизнеса вече трудно могат да бъдат намерени средства. Тя отбеляза, че тази зима много повече домакинства се очаква да изпитат затруднения.

Четете още

Избор на редактора