Вносът на руски петрол в Китай е на рекордни нива за май

Вносът на руски петрол в Китай е нараснал с 55% спрямо същия период на м.г. и измести Саудитска Арабия, предаде Ройтерс. Общото количество на руската суровина е близо 8,42 млн. тона, сочат данните на китайската Главна митническа администрация. Това се равнява на приблизително 1,98 млн. барела на ден (bpd)

Анализът на данните показват, че Русия е възвърнала челното си място сред доставчиците на суров петрол в света след 19-месечно прекъсване и въпреки западните санкции, Москва е успяла да намери купувачи за петрола си, най-вероятно на по-ниска цена.

Въпреки че общото търсене на суров петрол от Китай заради ограниченията на COVID-19 и очакванията за забавяне на икономическия растеж, водещите вносители като гиганта Sinopec и Zhenhua Oil, увеличиха закупуването на по-евтин руски петрол.

Саудитска Арабия изостава като вторият по големина доставчик на петрол за Китай, като общият обем на суровината през май се е увеличила с 9% до 7,82 млн. тона, или 1,84 милиона барела на ден. Това е по-малко от априлските 2,17 милиона барела на ден.

Данните показват също, че китайският внос на руски втечнен природен газ възлиза на близо 400 000 тона миналия месец, което е с 56% повече в сравнение с май 2021 г.

За първите пет месеца вносът на руски втечнен природен газ – предимно от проекта Сахалин-2 в Далечния изток и Ямал LNG в руската Арктика  е нараснал с 22% спрямо годината до 1,84 млн. тона, според митническите данни.

Четете още

Избор на редактора