Внуците на Eлизабет Втора на историческо бдение пред ковчега й

Осемте внуци на кралицата влязоха в Уестминстър Хол тази вечер за бдението пред ковчега на покойната си баба.

Принцовете Уилям и Хари бяха облечени във военно облекло.

Уилям, принцът на Уелс, бе в униформа № 1 на Blues и Royals, с жартиера, звездата с жартиера, златен, диамантен и платинен юбилеен медал и пилотски крила на RAF.

Хари, херцогът на Съсекс, носеше синя кралска униформа № 1, орден и звезда на KCVO, медал за оперативна служба в Афганистан, златен, диамантен и платинен юбилейни медали и армейски пилотски крила.

Останалите – принцесите Беатрис и Юджини , Зара Тиндал и Питър Филипс , и лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, виконт Севърн – всички носят черно облекло, подобно на това, което са носили след смъртта на кралицата.

Те прекараха около 15 минути до ковчега на кралицата – както направиха родителите им два пъти през последната седмица.

Бдението, което внуците на кралицата изпълниха тази вечер, традиционно е известно като Бдението на принцовете – именно защото, докато принцеса Ан не взе участие в него за първи път в понеделник, само мъже можеха да сторят това.

За първи път е извършено през 1936 г. след смъртта на Джордж V, когато четиримата му сина – крал Едуард VIII, принц Албърт (бъдещият крал Джордж VI и баща на покойната кралица Елизабет II) и принцовете Хенри и Джордж – стоят около четирите страни на ковчега на баща им в Уестминстър Хол.

До тази седмица, когато децата на кралицата бдяха два пъти около ковчега й , това беше направено само в един друг случай – на погребението на кралицата майка през 2002 г. Крал Чарлз – известен тогава като принца на Уелс – беше един от хората, които стояха отстрани.

Тази вечер беше първият път, когато внуци на монарх изпълниха церемониалния знак на почит.

Четете още

Избор на редактора