Време е за футбол! Евро 24 започва довечера в 22:00

Време е за футбол. Довечера в 22 часа започва 17-то Европейско първенство. Финалът е на 14 юли.

В мача на откриването на „Алианц Арена“ в Мюнхен един срещу друг ще се изправят домакините от Германия и Шотландия в сблъсък от група А на надпреварата.

Преди двубоя ще е традиционна откриваща церемония, на която ще бъде почетен и легендарният футболист Франц Бекенбауер, който си отиде от този свят на 7 януари тази година.

Откриването и първия мач ще може да гледате по NOVA, DIEMA SPORT 3 / БНТ 1, БНТ 3.

Действащ шампион е съставът на Италия, който триумфира в отложеното с година заради пандемията от коронавирус издание през 2021 срещу Англия след изпълнение на дузпи.

Германия ще приеме шампионата на Стария континент за втори път в историята, след като през 1988 Западна Германия е домакин на надпреварата, а победител става Нидерландия. Бундестимът поделя първото място по трофеи с Испания – и двете страни имат по три във витрините си, но последното за германците датира от далечната 1996 г. в Англия.

Отборите са разделени в 6 групи по 4 отбора. Първите два отбора от всяка група продължават напред, както и четирите отбора с най-много точки и най-добра голова разлика, завършили трети в своята група.

В група „А“ са отборите на Германия, Шотландия, Унгария и Швейцария.

В група „Б“ са тимовете на Испания, Хърватия, Италия и Албания, а в група „C“ – Словения, Дания, Сърбия и Англия.

Полша, Нидерландия, Австрия и Франция ще спорят в група „D“, докато за първите две места в група „Е“ ще се борят тимовете на Белгия, Словакия, Румъния и Украйна. В група „F“ пък са Турция, Грузия, Португалия и Чехия.

С най-голям шанс според букмейкърите са Англия, а след тях Франция. На трето място се нарежда домакинът Германия. Други отбори с добри шансове да вдигнат трофея са Нидерландия, Испания, Португалия и настоящите европейски шампиони от 2021 година – Италия.

Четете още

Избор на редактора