И в Габровско връщат маските. Всеки четвърти тестван у нас е с ковид

Носенето на маски в Габровска област става задължително в болници, аптеки, оптики, социални и здравните заведения.

Заради високата заболеваемост от ковид е отправена и препоръка за спазване на дистанция от метър и половина на обществени места на открито, където има струпване на хора, както и в административни сгради, предоставящи услуги на граждани,  и в търговските обекти.

Ще има и всекидневна проверка сутрин на децата в детските заведения и възрастните в социалните домове. Мерките могат да бъдат променени в зависимост от епидемичната обстановка.

От регионалната здравна инспекция в Габрово информират, че в областта имунизациите срещу КОВИД-19 се извършват от личните лекари. Има и три имунизационни пункта в габровската, севлиевската и тревненската болница.

Мерки бяха въведени и в София, Добрич, Бургас, Ямбол.

Всеки четвърти от тестваните у нас е заразен с коронавирус. От направените 6754 теста за последното денонощие 24,34% са положителни, показват данните от Единния информационен портал.

Активните случаи са 15 426. Поставени са 4005 дози ваксина. Новопостъпили в болница са 137 души, а 421 са излекувани за изминалите 24 часа.

Хоспитализирани са 817, от които 45 в интензивно отделение. 75,18 процента от новопостъпилите в болница и 66,67 процента от починалите за последните 24 часа са били неваксинирани.

От началото на пандемията у нас са регистрирани 1 190 644 заразени с коронавирус, а от началото на имунизационната кампания са поставени 4 450 193 дози ваксина.

Четете още

Избор на редактора