Всеки четвърти българин съзнателно купува ментета

62 % от българските потребители не са били сигурни дали даден продукт е оригинален или не, а 24 % посочват, че съзнателно са купили фалшификати. Това показва ново проучване относно възприятията на гражданите спрямо интелектуалната собственост, публикувано днес от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост.

Половината от младите потребители считат, че е приемливо да купуват фалшификати

80 % от европейците са съгласни, че фалшифицираните стоки подпомагат престъпните организации и вредят на бизнеса и работните места. Двама от всеки трима считат, че фалшификатите са заплаха за здравето, безопасността и околната среда.

Една трета от европейците обаче считат, че е приемливо да купуват фалшификати, когато цената на оригиналния продукт е твърде висока. Този дял нараства и стига до 50 %, когато анкетираните са млади хора.

15 % от българите признават, че са осъществили незаконен достъп до съдържание в интернет, най-вече за гледане на спортни събития. Само четирима от всеки 10 европейци са платили за достъп до съдържание от законен източник през последната година, като в България техният дял е 42 %.

Според ново проучване относно възприятията на гражданите спрямо интелектуалната собственост, публикувано днес от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), европейците все повече осъзнават рисковете и последиците от купуването на фалшификати и достъпа до съдържание от незаконни източници.

80 % от европейците вярват, че зад фалшифицираните продукти стоят престъпни организации, и считат, че купуването на фалшификати съсипва бизнеса и работните места. 83 % от анкетираните вярват също, че това подкрепя неетичното поведение, а две трети го считат за заплаха за здравето и безопасността и за околната среда.

По отношение на пиратството, 82 % от европейците са съгласни, че получаването на цифрово съдържание чрез незаконни източници води до риск от вредни практики (измами или неподходящо съдържание за непълнолетни лица).

Четете още

Избор на редактора