Всички кандидати за кметове ясни във вторник

Неизвестните относно кандидатите за местните избори ще приключат на 26 септември (вторник), когато е крайният срок да бъдат подадени кандидатските листи в общинските избирателни комисии и да бъдат регистрирани те. Има една възможност, след като приключи регистрацията, ако има кандидат, който не отговаря на изискванията, има срок до 28 септември да бъде подменен с друг“. Това обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева по Дарик радио.

Финално в ЦИК са регистрирани 58 партии и 9 коалиции. От тях до 18 септември в съответните общински избирателни комисии се регистрираха тези партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на територията на съответната община. На територията на всяка община регистрираните в ЦИК партии и коалиции образуват и местни коалиции за съответния вид избор, посочи още тя.

До днес, 23 септември, коалициите, регистрирани в ЦИК, и местните коалиции имат възможност да подадат заявление за промяна на състава на коалицията. До 26 септември те регистрират кандидатски листи.

По думите на Росица Матева активността от страна на партиите и коалициите на тези и предишни местни избори е общо взето на едно и също ниво.

„През 2019 г. е било абсолютно същото – направих справка. През 2015 г. е имало доста повече партии регистрирани, но коалициите са били по-малко“, обясни тя.

В секциите с над 300 избиратели ще се гласува и на хартия, и с машина. И с двете избирателите ще имат право да гласуват масово в цялата страна с три вида бюлетини.

Само в София в няколко населени места, които са кметства, ще се гласува с 4 бюлетини. Избирателят трябва да избере и да знае дали ще гласува за кмет на община, за общински съветници, за кмет на кметство в населените места, които са кметства, и в София – ще гласува ли за кмет на район.

Четете още

Избор на редактора