ВСС набързо освободи заместниците на Гешев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение желанието на главния прокурор Иван Гешев да напусне съдебната система. На извънредно заседание колегията освободи всички заместници на бившия главен прокурор и назначи за заместник на изпълняващия длъжността Борислав Сарафов Мария Павлова. Тя е бивш заместник-министър на правосъдието, следовател и прокурор.

Това стана без дебати. Единствено Калина Чапкънова изтъкна професионалния стаж на Павлова и отчете, че на Сарафов трябва да се уважи желанието като административен ръководител да попълни екипа си.

Заместниците на Гешев Красимира Филипова и Даниела Машева бяха възстановени като прокурори във Върховната касационна прокуратура, а Даниела Пиронева – във Върховната административна прокуратура. Четвъртата заместничка на Гешев – Пламена Цветанова, напусна още миналата седмица.

Даниела Машева напусна Висшия съдебен съвет през юни 2020 година, за да стане заместник на Иван Гешев, и активно го подкрепяше, особено в последните седмици. Тя беше до него по време на двете му пресконференции през май (включително и тази, на която говори за „политически боклук, който трябва да бъде изметен“), както и човекът, който го заместваше, докато той беше в Страсбург миналата седмица. Красимира Филипова и Десислава Пиронева бяха заместници на Гешев от януари 2020 година (малко след като самият той встъпи в длъжност като главен прокурор) и също публично застанаха до него по време на пресконференциите му в последните седмици.

Четете още

Избор на редактора