ВСС обедини двете процедури за махането на Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри втора процедура за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Единодушно всички присъстващи 19 членове на съвета приеха, че второто предложение за освобождаването на Гешев е допустимо и редовно.

След това кадровиците обединиха двете предложения и те ще бъдат разгледани в едно производство.

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви, че ще свика заседание още този четвъртък, на което да започне дебат по същество.

Главният прокурор присъства на заседанието, въпреки че миналата седмица стана ясно, че ще бъде в отпуск от 5 до 9 юни. В залата беше и адвокатът му Радостина Константинова-Томова.

Искането е внесено от четирима членове на Прокурорската колегия – Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова и Йордан Стоев.

Повод за предложението е изявлението на обвинител №1 пред медиите на 15 май, когато той, след като скъса оставката си, заяви следното: „…между другото ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз …съдейки от изявленията на някои така наречени политици…“, „…и е време да бъде изметен този, както казах политически боклук“.

Според четиримата членове на ПК на ВСС изказването на Гешев е в противоречие с нормите на етичния кодекс на магистратите и думите му могат да се квалифицират като „действия, накърняващи престижа на съдебната власт, по смисъла на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията“.

Вносителите твърдят, че главният прокурор демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот.

Четете още

Избор на редактора