ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) спря процедурата за избор на главен прокурор до приключване на започналото дело в Конституционния съд.

Всички включили се в дебатите днес заявиха, че ще подкрепят това. Така решението бе прието единодушно.

Всички бяха на мнение, че ВСС е в хипотезата на чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК, която предвижда, че административният орган спира производството когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон.

Както е известно, на 27 юни Конституционният съд допусна искането на Гешев за обявяване за противоконституционни редица разпоредби в НПК и ЗСВ, част от които са свързани с необходимото мнозинство за избор и освобождаване на главен прокурор. С последните поправки в закона то беше намалено от 17 на 13 гласа.

Миналата седмица депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС призоваха съвета да спре процедурата в проект на декларация, която вчера беше подкрепена от правната комисия в парламента.

Днес ВСС ще обсъди още две теми – първата е за оказан натиск върху членове на съвета.

Втората е казусът „Осемте джуджета“. Днес министърът на правосъдието предложи, а ВСС подкрепи в началото на заседанието си, да бъде изслушан Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, който първи съобщи за схемата за заграбване на бизнеса на Илия Златанов, в която участват бившият следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова.

Четете още

Избор на редактора