Вучич: За Сърбия Крим е Украйна, Донбас е Украйна

В интервю за Bloomberg сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белград не подкрепя Москва във войната срещу Украйна.

„От самото начало казахме, че не можем и нямаме право да подкрепим руската инвазия в Украйна. За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна и винаги ще бъде така“, категоричен е Вучич.

„Невинаги сме доволни от позициите на Русия. По принцип поддържаме добри отношения, но това не означава, че подкрепяме всичко, което Кремъл реши“, подчерта Вучич.

Изданието припомня, че в миналото сръбският президент е провел десетки срещи с руския лидер Владимир Путин и дори е взимал уроци по руски, за да може да говори директно с него. В разговор с репортери Вучич каза, че не е разговарял с руския си колега отдавна.

Сърбия води преговори за присъединяване към Европейския съюз от 2014 г., но страната не одобри санкциите срещу Русия, които бяха обявени в началото на войната през февруари 2022 г. от почти целия свят.

В интервюто Вучич казва още, че “ЕС е нашият път“ и “няма друг път“.  „Форбс Украйна“ отбелязва, че Сърбия все още се откроява в Европа заради позицията си към Русия. Според социологическо проучване, проведено миналото лято, Путин е най-обичаният световен лидер в Събрия.

По-рано Белград заяви, че не може да приеме резултатите от псевдореферендумите за присъединяването на т.нар. Луганска и Донецка народни републики и окупираните от руските войски части от Херсонска и Запорожка области към Руската федерация.

Сръбският външен министър Никола Селакович отбеляза, че признаването на резултатите от тези фиктивни „референдуми“ би било в пълно противоречие с държавните и националните интереси на Сърбия и би било „противоположно на националната политика за запазване на териториалната цялост и суверенитет и придържане към принципа на неизменността на границите“.

През 2018 г. Вучич каза пред Le Monde: “Ако признаем Крим за част от Русия, това би означавало да подкрепим независимостта на Косово“. Година по-късно той заявява пред Russia 24: “Ако направим това, ще бъде направена аналогия с Косово. Според този принцип Косово също е независимо и ние вече нямаме право да се борим за него“.

Четете още

Избор на редактора