Въздушната линейка спаси пострадал парашутист

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) изпълни първична мисия – транспортиране на пациент от мястото на инцидента до хеликоптерна площадка на лечебно заведение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).

От МЗ припомниха, че предходните две успешни мисии са били т.нар. hospital to hospital.

Сигналът е получен в Координационната централа на ЦСМПВ в 12:19 часа. Екипът на д-р Динко Щилиянов и медицинска сестра Нина Минкова извършват тренировъчна мисия на тунел „Железница“. За тези полети медиците тръгват напълно оборудвани. Това позволява хеликоптерът да бъде директно пренасочен към района на Ихтиман, където се е случил инцидентът. Екипът пристига на мястото в 12:34 часа.

Пациентът е 37-годишен германски гражданин, пострадал при скок с парашут. Той е в тежко състояние. Транспортиран е по въздух до площадката на болница „Света Екатерина“, където в 13:05 часа е поет от реанимационен екип на ЦСМП-София и откаран с линейка до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

На 4 юни т.г. спешната въздушна медицинска помощ реализира първата си мисия. Тогава беше транспортиран пациент в тежко състояние от МБАЛ – Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. Оттам беше поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинската академия.

Четете още

Избор на редактора