Въоръжаваме бойните кораби с ракети от „Сааб“

Въоръжението за двата нови бойни кораба започна. То ще ни струва между половин и един милиард лева. Министерството на отбраната даде зелена светлина да бъдат закупени ракети RBS-15 Mk3 от шведската компания “Сааб”.

Военните планират да закупят и два вида торпеда. Като единият може да се изстрелва и от хеликоптери. Това означава, че купените преди повече от 12 г. вертолети “Пантер” вече ще могат да се ползват като бойни. Търсените торпеда трябва да могат да поразяват цели на дълбочина поне 600 метра, което означава, че ще могат да се ползват и срещу подводници. Сред спецификациите има и няколко за закупуване на снаряди за 35- и 76-милиметровите оръдия, съобщи „24 часа“.

Двата нови бойни кораба бяха поръчани без въоръжение, докато министър бе Красимир Каракачанов, за да може цената им да се вмести в първоначално предвидените 1 млрд. лв. с ДДС.

Първият съд вече се строи във Варна и трябва да бъде предаден на военноморските сили през 2025 г. Вторият трябва да е построен и пуснат на вода година по-късно.

Четете още

Избор на редактора