Върли седесари издигат Вили Лилков за кмет на София

Проф. Вили Лилков е издигнат за кмет на София. Той е едно от емблематичните лица на десницата, а кандидатурата му е подкрепена от столични интелектуалци, свързани с дясната идея и борбата с комунистическия режим от края на 80-те и началото на 90-те години.

В Инициативния комитет са върли седесари: Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Теди Москов, проф. Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи, а също и бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски, предаде БГНЕС.

Проф. Лилков е един от учредителите на Демократи за силна България и няколко мандата общински съветник от СДС и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. беше избран за народен представител от групата на Реформаторския блок.

Лилков е съавтор с Христо Христов на книгите „Бивши хора по класификацията на ДС“ и „Погубената България“. В книгата си „Доблест и наказание – Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“ Вили Лилков разказва за съдбата на малко известни личности, защитници на българските евреи през времето на Втората световна война.

Вили Лилков коментира за БТА, че повечето от тези хора в индивидуални разговори са му заявили, че ще го подкрепят. Тази подписка малко ме сварва неподготвен, ще трябва да се консултирам и да поговоря отново, да преценя подкрепата и шансовете, които бих могъл да имам, посочи той. До понеделник ще дам отговор, каза още Лилков.

Другите издигнати кандидати за кметския пост в столицата са Васил Терзиев, от ПП, и Деян Николов от „Възраждане“.

Четете още

Избор на редактора