Върховният съд на САЩ отмени правото на аборт

Върховният съд в САЩ днес взе историческо решение, с което отмени знаково решение от 1973 г. по делото „Роу срещу Уейд“ и постанови, че щатите отново ще имат правото да забраняват абортите, съобщи БТА.

Мнозинството консервативни съдии казаха, че американската конституция не защитава правото на аборт на жените и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско ниво. Решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. Написаното от съдия Самюъл Алито-младши решение плътно следва черновата, която изтече в медиите и беше публикувана от „Политико“ още на 2 май. Тримата съдии либерали в съда изразиха несъгласие с решението.

Решението на съда вероятно ще предизвика яростни политически борби в цялата страна и политици и гласоподаватели ще преценяват дали трябва да има ограничения за абортите, или те трябва да бъдат изцяло забранени. Социологически проучвания показват, че повечето американци подкрепят достъпа до аборти поне през първите месеци на бременността. Въпреки това се очаква, че половината щати ще се опитат бързо да въведат закони, по силата на които повечето аборти ще бъдат обявени за противозаконни.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд на страната, анулиращо правото на аборт, като трагична грешка и като резултат от „екстремистка идеология“, предадоха световните агенции. Той нарече днешния ден „тъжен“ за Върховния съд, но и за цялата страна.

Човек, облечен като Темида на протест за правата на аборт в отговор на решението на Върховния съд на САЩ СНИМКА БГНЕС

Четете още

Избор на редактора