В Испания вече си сменяш пола само с молба на гишето

Испанските депутати приеха в четвъртък на първо четене законопроект, който позволява човек да смени свободно пола си от 16-годишна възраст.

Това стана след месеци на напрежение между управляващата левица и феминисткото движение в страната, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

Текстът, изготвен от лявата радикална партия „Подемос“, която е партньор в управлението на Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес, беше приет със 188 гласа при 150 „против“ и 7 въздържали се.

Законопроектът предвижда възможността човек, който се самоопределя като трансджендър, да смени името и пола си в своите лични документи просто като посети компетентната административна служба.

Предвижда се и отпадането на изискванията за пълнолетие, медицински документи и доказателства за премината двегодишна хормонална терапия.

Ако законопроектът бъде окончателно приет от испанския Сенат (горната камара на парламента), това ще нареди Испания сред няколкото страни по света, където самоопределяното по пол е възможно с обикновено заявление.

Първата европейска страна, която призна това право на трансджендърите, беше Дания през 2014 г.

Наричаният „транс закон“ ще позволи на хора от 14 до 16 години да сменят свободно пола си в личните документи, ако са придружени от родители или настойници.

Тези от 12 до 14 години трябва да получат одобрение от съда. Предвиден е тримесечен период преди влизането в сила на изявеното желание за смяна на пола.

Четете още

Избор на редактора