В Кайро започва среща на върха за мир

В Египет днес ще бъде открита голяма конференция за Близкия изток на фона на опасенията, че конфликтът между Израел и палестинците може да прерасне в по-широка регионална война, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Египет свика международна конференция за обсъждане на „развитието и бъдещето на палестинската кауза“.

Египетският министър на външните работи Самех Шукри заяви, че на днешната среща ще се търси „международно съгласие“ за необходимостта от деескалация и доставянето на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Все още официално не е ясно кой ще участва в еднодневната конференция, наречена Среща на върха за мир в Кайро.

Египетският проправителствен телевизионен канал „Кахера нюз“ съобщи, че във форума ще участват палестински, йордански и италиански лидери, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Участие ще вземе и германскиата външна министърка Аналена Бербок.

Списъкът на присъстващите, съставен от Ройтерс, включва египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, палестинския президент Махмуд Абас, външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, шефа на ООН Антонио Гутериш и няколко държавни глави в арабския регион, между другото.

Трябва да се отбележи, че в списъка няма представители на Израел, Хамас, САЩ и Иран .

Редица световни лидери и дипломати посетиха Близкия изток, след като палестинското ислямистко движение „Хамас“, което управлява ивицата Газа, предприе широкомащабно нападение срещу Израел и последваха ответни въздушни удари по гъстонаселения палестински анклав.

Египет, първата арабска държава, която подписа мирен договор с Израел през 1979 г., е обезпокоен от масовото изселване на жителите на Газа на негова територия. Единственият граничен контролно-пропускателен пункт между Египет и Газа е затворен от близо две седмици въпреки израелските въздушни удари по анклава. Същевременно Израел също наложи блокада на Газа и спря вноса на храни, лекарства и гориво.

Четете още

Избор на редактора