Папа Франциск с тайна мисия за мир в Украйна

Папа Франциск разговаря с високопоставен представител на Руската православна църква (РПЦ) днес – броени дни след като направи странен коментар за участието на Ватикана в мисия, която да се опита да сложи край на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

На митрополит Антоний, който на практика е втори по влияние в РПЦ, беше отделено специално място на общата аудиенция, която предстоятелят на Римокатолическата църква даде на площад „Свети Петър“.

Той беше и първият човек, който поздрави папата в края ѝ. Митрополит Антоний разговаря с него най-продължително в сравнение с останалите присъстващи.

На връщане от визита в Унгария в неделя вечерта, Франциск беше попитан от репортер дали унгарският министър-председател Виктор Орбан и официалните представители на РПЦ биха могли да ускорят постигането на мир в Украйна и да организират среща между папата и руския президент Владимир Путин.

„В момента има мисия в ход, но тя все още не е публична. Когато тя стане публично достояние, ще я разкрия“, отговори Франциск.

Папата добави, че е провел разговори за Украйна с Орбан и с митрополит Иларион, главния представител на РПЦ в Будапеща и предшественик на Антоний като ръководител на Църквата за външните отношения.

Думите му изненадаха както Киев, така и Москва, като и двете страни в конфликта заявиха, че не знаят нищо за никаква папска инициатива за мир, която се подготвя, отбелязва Ройтерс.

Оттогава нито папата, нито пресслужбата на Ватикана са давали повече подробности по въпроса. Митрополит Антоний е имал срещи с други представители на Ватикана. Не е ясно дали той ще има частна аудиенция при папата по време на посещението си в Рим.

Папа Франциск, който е на 86 години, и преди е казвал, че иска да посети Киев, но също и Москва, с мисия за мир.

Руският патриарх Кирил е близък съюзник на Путин и напълно подкрепя инвазията в Украйна като защитна стена срещу Запада, който той определя като упадъчен.

Четете още

Избор на редактора