В Кюстендилско: Набери си сам череши за 1-2 лв. за кг.

В Кюстендилско, където започва кампанията по прибирането на плодовете, стартира и така нар. черешов туризъм, казаха земеделски производители. За втора година е обявена оферта от местни овощари – „Набери си сам“.

Всеки желаещ може да влезе в градината, да си набере сам от плодовете и срещу символична сума да си ги вземе за вкъщи.

Миналата година в една от градините в района на Пиперков чифлик гостува цял клас от София и децата браха сами от черешите. Семейства също са идвали.

И при тази кампания вече е обявена оферта за овощна градина в близкото село Коняво, където се отглеждат качествени биочереши.

Собствениците гарантират, че червените плодове са отгледани без пестициди и химикали, с високо качество и свежест. Цената на един килограм собственоръчно набрани череши е от 1 до 2 лева. Според организаторите това може да се превърне в едно приятно преживяване. За всеки берач се подсигурява и минерална вода.

Овощарите напомнят, че желаещите сами да си наберат вкусни череши направо от дървото трябва да са подходящо облечени за работа на открито – да носят шапки, удобни обувки и амбалаж – кофи и касетки.

„Каня всички от цяла България, който дойде на уикенд, да си набере череши. Ще плати някаква цена там и ще си замине. Колкото изяде си е за негова сметка. От Добрич снощи ми се обадиха. Искат да купят череши от тук. 13 лева струва килограмът“, казва дългогодишният директор на Института по земеделие край Кюстендил проф. Димитър Домозетов, който сега гледа над 500 декара плодни градини, и който пръв въведе така нар. черешов туризъм.

Четете още

Избор на редактора