В морето на Одеса откриха бактерия, подобна на холера

Във водата на Черно море край Одеса, като следствие от експлозията на язовир „Каховка“, е открит вибрион (анаеробна бактерия), подобен на холера, който може да причини остри чревни инфекции.

Това се съобщава на сайта на Общинския съвет на Одеса. По информация на Одеския регионален център за контрол и профилактика на заболяванията на Министерството на здравеопазването на Украйна във водни проби, взети на 10 юни край морски кей №2 на пристанището в Одеса, е открит холероподобен вибрион NAG от групата на Heiberg 1.

Отбелязва се, че изолираните NAG холероподобни вибриони не са причинители на холерата, но предизвикват остри чревни инфекции. Според съобщението на Държавната екологична инспекция на Югозападния окръг на Украйна (Николаевска и Одеска област), в пробите от морска вода, взети на плажа „Ланжерон“, има превишение на суспендираните вещества 5 пъти, а солеността е под нормата близо 3 пъти.

Посещението на плажовете и къпането в морската вода в Одеса е забранено в момента именно заради силно замърсените води на Днепър, която там се влива в морето.

Четете още

Избор на редактора