В Нова Зеландия спират да учат Шекспир, нямал практическо приложение

Актуален ли е Шекспир за днешните ученици? Съветът по изкуствата на Нова Зеландия изглежда има своите съмнения, след като прекрати финансирането на популярна училищна програма за изучаване на видния драматург, предаде Асошиейтед прес.

Аргументите на съвета (Creative New Zealand) са, че програмата разчита твърде много на и без това натоварените училища, няма практическо приложение в контекста на съвременното изкуство и се опира на жанр, позициониран в канона на империализма, съобщава БТА.

Мнозина обаче се противопоставиха на решението, включително министър-председателката на страната Джасинда Ардърн, която е изучавала Шекспир в училище и намира програмата за „страхотна“.

Тя каза, че учениците, които се интересуват от драма и дебати, имат ограничени възможности да общуват с връстници от други училища.

„Аз бях едно от тези деца. И затова бих искала да продължа да виждам, че и други деца имат тези възможности“, каза министър-председателката.

Джасинда Ардърн добави обаче, че решението за финансирането не зависи нито от нея, нито от правителството. Съветът по изкуствата се финансира от данъкоплатците, но се управлява независимо.

Четете още

Избор на редактора