В Одрин предоволни: през уикенда идват над 20 000 българи, искаме още

През уикендите досега от България на пазар идваха между 12 000 и 16 000 души. Сега, при новите условия за преминаване на границата, броят им вече минава 20 000. Очакваме и повече, и още по-сериозен принос за икономиката на града. Това заявява с нескрито задоволство ръководителят на Търговско-промишлената камара на Одрин Реджеп Зипкюнкурт пред информационна агенция „Демирьорен“, цитирана от БГНЕС.

В обширен материал на турското издание „Дейли сабах“ за българската инвазия в Одрин в последните седмици се посочва, че улиците и търговските алеи на северозападния турски град са пълни с посетители от другата страна на границата. Изданието отбелязва, че това е факт само месец след като влезе в сила регламент, позволяващ на българските граждани да влизат без международни паспорти.

“Известни като чести посетители на Одрин, туристите и купувачите от България се отправят през границата почти всеки ден, за да задоволят много от своите нужди и да се възползват от конкурентните цени и висококачествените стоки на Турция – пише „Дейли сабах“.

В материала на изданието се отбелязва, че турската диаспора в България също играе ключова роля за насърчаване на политическите и икономическите отношения между двете страни.

“Последната промяна изглежда даде нов тласък на Одрин, тъй като през уикенда пристигащите от България през граничните пунктове Капъкуле и Хамзабейли започнаха да надхвърлят 20 000 души – казва Реджеп Зипкюнкурт. – Тази цифра вероятно ще се увеличи още повече през следващите дни“.

Изданието отбелязва, че очакванията са броят на българските туристи, пристигащи в Одрин на пазар, да се увеличи с поне 30% в сравнение с предходни години.

„Броят на пристигащите български туристи ще надхвърли 3 млн. до края на годината“, убеден е Зипкюнкурт.

Айсел Дурсун, българска гражданка от турски произход, е влязла в Турция с лична карта заедно със съпруга си Хасан Дурсун. „Дойдохме много удобно. Призовавам българските граждани да идват. Тук всичко е много качествено и евтино“, казва Дурсун пред агенция „Демирьорен“.

„За нас е евтино. Тук си купуваме обувки, пазаруваме за къщата – допълва я друг български гражданин, Мустафа Митков. – Това ни спестява пари, а сега е много по-лесно да дойдеш в Турция.“

Четете още

Избор на редактора