Чаршията на Одрин отесня. Няма къде да стъпиш по пазарите

Чаршията на Одрин отесня, а по пазарите игла да хвърлиш – няма къде да падне. След новината, че преминаването на границата за българите ще става само с лична карта хиляди атакуваха Капитан Андреево.

Указът на президента Реджеп Ердоган, публикуван в турския държавен вестник влезе в сила от вечерта на 27 юли и вече не е нужен международен паспрот, за да се стигне до заветните пазари на комшиите.

Автобуси и частни автомобили задръстват граничния пункт. Турските телевизии всекидневно имат директни включвания от Одрин, съобщава 24rordopi.com.

Търговците, които поради липса на клиенти, стояха без работа през изминалите седмици, започнаха да си спомнят старите времена благодарение на активизирането на туристите. И доволно потриват ръце – Да живее алъш-веришът!

Телевизионният канал НТВ отбелязва, че по улиците на Одрин буквално „няма къде да се стъпи“ от хора, калабалъкът е за храни, облекло, домашни потреби и препарати за почистване. Пред аптеките също се вият опашки. Туристи от България споделят пред телевизията, че са много доволни от решението за пътувания без паспорти, а местни търговци изразяват задоволство от създалото се оживление. Очаква се през следващите дни интензивността на посещенията от България да се засили още повече, посочва телевизията.

„Доволни сме от решението. По-лесно ще пътуваме“, твърди пред репортерите Севги Рашонова.

„Още в петък, въпреки делничния ден, се усеща активност. Българите се връщат при нас. Решението за пътуване само с лични карти е от полза за всички“, казва търговецът Метин Доган.

„Българите ще започнат да идват през август, прогнозира Ибрахим Халил, който има сергия на Синия пазар. – „Ще започнат да идват масово, когато си тръгнат гастарбайтерите“.

Четете още

Избор на редактора