В петък ще са ясни разширените състави за Световното

Селекционерите на отборите, които ще участват на Световното първенство по футбол в Катар, трябва да представят предварителни си списъци с играчи за турнира до петък, съобщи агенция „Ройтерс“.

Всички 32 треньори трябва да изпратят списък с минимум 35 и максимум 55 футболисти до края на въпросния ден, като първа стъпка от селекционния процес. След това специалистите ще имат време до 14 ноември, за да сведат финалния си избор до максимум 26 играчи. Финалният списък трябва да бъде най-малко с 23 футболисти, но от тях задължително трима трябва да са вратари.

Международната футболна централа (ФИФА) ще публикува окончателните състави на следващия ден. Финалният състав трябва да е избран сред футболистите, които са посочени в предварителния списък и няма право на промени в последния момент.

Разширените списъци, които селекционерите ще предоставят, няма да бъдат публикувани от ФИФА, но някои държави могат сами да го направят, ако преценят да дадат повече информация за селектираните футболисти.

Световният шампион Франция има доста солиден списък от контузени състезатели, като старши треньорът Дидие Дешан ще трябва да са съобрази с това в следващите дни, когато изготвя списъка с играчи в разширения състав за Катар.

В лагера на Англия също има дебати за определени позиции, а селекционерът Гарет Саутгейт ще има сложната задача да вземе решение кои футболисти да повика в състава.

Броят на състезателите в окончателните състави за Мондиал 2022 бе увеличен от 23 на 26. Още през юни от ФИФА обявиха, че решението е взето в полза на отборите заради уникалния период на провеждане на тазгодишния шампионат.

Четете още

Избор на редактора