В 11 845 секции ще гласуваме на предсрочните избори

За парламентарните избори на 2 октомври са предвидени 11 845 секции в страната. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг днес.

По думите й това не е окончателният брой на секционните избирателни комисии (СИК), тъй като 48 часа преди изборния ден ще се разкрият допълнителни в социални заведения, места за задържане.

Матева заяви, че тази седмица с решение на ЦИК е бил коригиран броят на машините, които ще бъдат използвани в страната, на 9369. В 1105 секции ще се гласува с по две машини. Броят на машините за гласуване извън страната не е променян, добави тя.

Росица Матева посочи, че към днешна дата броят на машините, които ще бъдат използвани за вота през октомври, е 10 999. Машините с демоверсиите са вече в страната, извършват се пробни гласувания от избирателите. Графиците на тези гласувания трябва да са публикувани на интернет страницата на областните, общинските администрации, както и на РИК. Както обявихме, 395 машини са в страната, а 12 машини са предоставени на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите. Те са с инсталирана демоверсия за организиране на гласуване на избиратели по време на предизборната им кампания, каза още Матева.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че организацията на изборния процес е своевременна, всички решения на избирателната комисия са приети в законоустановените срокове, както и че няма забавяне на отделните дейности.

Матева напомни, че на 17 септември – събота, изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, както и на хора с увреждания.

Четете още

Избор на редактора