Габриел не се отказва, търси си министри за кабинета

Сега е моментът България да има стабилно и работещо правителство, заяви в парламента номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и посочи, че ще се върне при президента Румен Радев с изпълнен мандат и състав на правителство.

„За мен сега е дошло време да преминем към следващия етап – подкрепа на правителство с първия мандат, с ясни теми и приоритети, експертно правителство за 1 година с конкретни имена. Оставам отворена за разговори с всички. Ще изпълня мандата и ще се върна при президента на България”, допълни Габриел.

„Приоритетите за България са ясни. Имаме нужда от бюджет, хората търсят стабилност. Затова преминаваме към следващ мандат – ще говорим за имена и състав на правителство”, каза още тя.

Запитана дали от ГЕРБ-СДС биха подкрепили правителство с втория мандат, тя обясни, че не вижда политическата логика в такова решение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази надежда политическите сили да проявят разум и да излъчат правителство с първия мандат. Това стана пред журналисти в кулоарите на парламента.

Според него номинираната за премиер Мария Габриел трябва да продължи да търси сечение между политическите сили, независимо, че от БСП и „Продължаваме промяната – Демократична България“ заявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат.

Борисов намекна, че очаква новата коалиция да си промени позицията, заради това, че по-рано в пленарна зала парламентарната група на ГЕРБ-СДС спази „джентълменското споразумение“ и гласува депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Стою Стоев да оглави правната комисия.

Ако не стане в първия мандат, няма да стане и във втория при тези заявки на партиите. Не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи и да направи правителство“, заяви Бойко Борисов.

Четете още

Избор на редактора