Гари Каспаров: Издържим ли зимата – Русия ще рухне

Издържим ли зимата, Русия ще рухне. Това прогнозира бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров в специално интервю за БНТ1, благодарение на Силвио Данаилов, мениджър на Веселин Топалов.

Войната започна преди 8 години с анексирането на Крим. Опитът на Путин тогава се провали, но сега продължава. Тази война се подготвяше задкулисно с години. Международната общност не искаше да види злото. Путин имаше 22 години да купи влияние и застъпници, които в момента използва. Той не е готов за компромиси, а украинците няма да отстъпят. Няма място за преговори.

Зимата ще бъде решаваща. Ако украинците издържат и европейците се справят с енергийната криза, през пролетта икономиката на Русия ще бъде съсипана, а армията на Путин унищожена“, коментира Каспаров.

Ораганизации като Амнести интернешънъл трябва да бъдат закрити, смята Каспаров. Той припомни, че Путин в продължение на 22 г. създава своя мрежа от агенти, лобисти, политици и журналисти, които да славят режима му. Свободният свят закъсня с реакцията си. Световната общественост обаче е на страната на Украйна, не знам дали в България е така, знам че страната ви е разделена по въпроса, каза още шампионът.

Русия е мафиотска държава, не трябва да се разчита на олигарсите, че ще свалят Путин, те са много богати и много зависими от него, каза Каспаров. Той обаче вярва, че Русия ще се отърве от кремълския самодържец и ще поеме своя курс на демократично държава каквото и да й струва това – дори загуба на територии като Чечня, Дагестан, Татарстан. Иначе има опасност Русия да се превърне в сателит на Китай, обясни дисидентът, който живее в Ню Йорк.

Според Каспаров като начало на отварянето на Русия към Свободния свят може да стане с декларации, с които съветските граждани да пътуват, живеят и търгуват извън страната, като обявят, че не подкрепят режима на Путин и нямат териториални претенции към Украйна.

Каспаров не подмина и Аркадий Дворкович, който бе преизбран за президент на Международната шахматна федерация (ФИДЕ).

„Диктаторите винаги са имали слабост към спорта и са го изполвали за политически цели. Аз имам личен опит от това. ФИДЕ е под контрола на КГБ от 1982 година. Не е изненада, че Дворкович остана начело. Тази организация е безнадежно корумпирана. Дълго време той беше дясна ръка на Дмитрий Медведев. Но не това е въпросът. Лицемерие е от страна на европейските делегати да гласуват за Дворкович. Нямам намерение да работя с тази организация“, завърши Каспаров.

Четете още

Избор на редактора