Георги Пеев с 4 златни медала на Европейските игри

Хасковлията Георги Пеев спечели 4 златни медала на европейските спортни игри за хора с трансплантации в Лисабон. Той спечели състезанията на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул.

Георги Пеев е единственият българин с два трансплантирани органа – сърце и бъбрек.

Той е посветил живота си за популяризирането на каузата на донорството в България.

Миналата година Георги Пеев спечели златен медал на Световното първенство за трансплантирани в Австралия, а има и много отличия от европейски шампионати. Освен това той успя да изкачи връх Килиманджаро, отново в името на донорството. Хасковлията е и главен герой на филма „Живот от живота“ на известния режисьор Стефан Командарев.

Ето какво написа във фейсбук профила си Георги Пеев след успеха в Лисабон:

Донорството наистина е живот!

Поклон пред паметта на моя донор и пред семейството му, което преди близо 11 години взе решение да спаси животи. Единият от тези животи бе моят!
Денс отново плувах на Европейско и за тях! Както и за всички хора в България, които чакат трансплантация и вече трансплантираните!

Днес спечелих четири златни медала от Европейското първенство (European Transplant Sports Championships Мама) в Лисабон. Първи съм на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул.

Благодаря на всички приятели и съмишленици за подкрепата! Благодаря на лекарите ми!

Благодаря ти, мамо! Благодаря ти, Анна! Благодаря на цялото си прекрасно семейство! Без вас това нямаше как да се случи!

❤️ Сбъднах мечтата си на това европейско първенство да сме голям отбор! Дано сбъдна и другата си мечта – да започнат да правят поне по 100 трансплантации годишно в България!

Четете още

Избор на редактора