ГЕРБ готви Росен Желязков за шеф на парламента

Росен Желязков вероятно ще бъде новият шеф на парламента. ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група ще предложат свой кандидат. Номинацията ще стане ясна след заседание на парламентарната им група.

„Росен Желязков е един изключително подготвен професионалист“, издаде избора на групата Александър Ненков, след което добави, че той би бил един наистина добър председател на Народното събрание.

Политическите сили в 48-ото Народно събрание се разбраха за разпределението на стаите и местата в пленарната зала. Днес в сградата на парламента се състоя техническа среща на контактните групи на политическите сили.

Председателят на 47-ия парламент Никола Минчев коментира пред журналисти на излизане от сградата, че разпределението в залата като цяло ще е идентично с предишното Народно събрание. По думите му този път не „Възраждане“, а „Български възход“ ще бъдат отзад в пленарната зала.

Вляво отново се очаква да бъдат депутатите от „БСП за България“, до тях – ДПС. В центъра ще са „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“. В десния блок ще бъдат ГЕРБ-СДС и „Демократична България“.

Депутатите от „Възраждане“ ще седят на мястото на „Има такъв народ“ непосредствено до „Продължаваме промяната“.

Заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров съобщи, че от „Демократична България“ са поискали посланикът на Руската федерация у нас да не бъде поканен на откриването на парламента, срещу което от „Възраждане“, са възразили.

Групата на „БСП за България“ взимат стаята на „Има такъв народ“, а най-новата политическа сила в парламента „Български възход“ – тази на левицата. Останалите политически сили си запазват стаите, уточни Ненков, цитиран от БТА.

Четете още

Избор на редактора