ГЕРБ бойкотира парламента, ако Митрофанова е там

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че парламентарната му група няма да влезе за първото заседание на 48-о Народно събрание, ако руският посланик Елеонора Митрофанова се появи на откриването. Той обяви това на специален брифинг в партийната централа.

Изявлението идва като реакция на интервю на Вежди Рашидов, който заяви, че ако на руския посланик бъде отказан достъп до парламента, това ще е равнозначно на обявяване на война. Рашидов е най-възрастният депутат в новия парламент, което означава, че той ще открие първото му заседание и временно ще го ръководи до избирането на постоянен председател, припомня Сега.

„При тези варварски удари с ракети по граждански обекти в Украйна, смятам, че дори артистичната натура на Вежди Рашидов, който винаги е демонстрирал желанието си за мир и разбирателство, но сега при тази агресия, тези норми, които и ние сме спазвали в миналото, са несъвместими“, заяви неясно Борисов, но очевидно желаейки да оправдае изказването на Рашидов.

Бившият премиер предупреди съпартийците си, че когато става въпрос за войната и агресията на Русия, „няма да правя компромис с никой“. „Няма да влезем в събранието, ако г-жа Митрофанова дойде. И аз се надявам тя да направи този жест – да не проваля първото заседание на парламента“, добави той.

В интервюто си пред БНР Рашидов заяви, че не е работа на политиците да се занимават с дипломация. „Това е обявяване на война! Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Чий е този зор? Кой ще отговаря? Това е работа на висока дипломация и на държавническо мислене. …

Кой е казал, че българските депутати могат да казват кой да влезе, кой да излезе, на кого да обявяват войни. За коя сметка? Защо не седнат да мислят как да излезем от кризите. Защо да не влезем в парламента и да кажем кой е евроатлантик“, бурно коментира бившият културен министър.

Преди да бъде поставен на място малко по-късно от партийния си водач.

Четете още

Избор на редактора