ГЕРБ обеща кабинет, Борисов не ще да е премиер

Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, аз няма да се кандидатирам за министър-председател, заяви  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция след вота на 9 юни за членове на Европейския парламент и Народно събрание.

Да се направи експертен кабинет, той трябва във важните министерства да е доминиран от ГЕРБ – Министерство на външните работи, на отбрана, добави той.

Борисов ще излъчи преговорен екип от Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева, в понеделник ще бъдат поканени лидерите на останалите политически сили в Народното събрание.

„Понеже те много обичаха да говорят за умните и красивите, че нашето е по-умно и по-красиво. И Деница ги би, и Теменужка ги би. Показателна е и моята битка с Асен Василев.

„От понеделник ще се свържем и ще поканим лидерите на всички партии, защото темите са две –  правителство и парламент“.

„Избирателната система за мен е несправедлива. Има градове, в които стават депутати с 400 или 300 гласа, а с по 5-6000 не е избран човек от, примерно, нашата партия. Това преразпределение получава този резултат.

Над 10%-11% за двата избора разлика, в други години, нормалните години, означаваше абсолютно мнозинство. Най-тежката битка, която сме водили с БСП бяхме с 33% някъде, БСП- 27. Това се водеше категорична победа! И задължително се правеше правителство. Сега сме над 11%, виждате разпределението в общините, и си задаваме въпроса: „ще има ли правителство“

Много са ми интересни колегите, особено от по-малките партии, които още в първия ден бързат да кажат, първо, че няма да участват в правителство и, второ, че трябва да има правителство. В едно и също изречение! Да кажат, че са паднали, но ще поведат народа на революция. И че те могат да говорят от името на народа, но победителят не може. Добре, ние не го и правим“.

Четете още

Избор на редактора