Германия върна граничния контрол по сухопътни граници

Германия връща граничния контрол по сухопътните си граници от днес. Мерките са в опит страната да се справи с нелегалните мигранти.

Съседните държави изразиха загриженост, че проверките ще доведат до задръствания и ще затруднят редовния трансграничен трафик. От германското вътрешно министерство увериха, че пътуващите, търговията и бизнесът ще бъдат засегнати възможно най-малко.

Мерките бяха обявени миналата седмица на фона на нарастващата подкрепа за крайната десница в Германия и острия дебат относно миграцията, предизвикан от серия от нападения.

Очаква се те да останат в сила за шест месеца. Германската вътрешна министърка Нанси Фезер е информирала Европейската комисия за плановете, чиято цел е както да ограничат незаконната миграция, така и да се справят със заплахите от ислямистки терористични групи и международни престъпни организации.

Дългогодишните дебати за това как да се процедира с мигрантите, търсещи убежище в Германия, се засилиха през последните седмици след смъртоносното нападение с нож по-рано този месец в западния германски град Солинген. Заподозреният нападател, сирийски гражданин, е избегнал заповедта да бъде депортиран от Германия обратно в България, където е влязъл на територията на ЕС.

Всички съседни на Германия страни са в Шенгенската зона, която по принцип трябва да позволява пътуване без паспортен контрол през всички граници в рамките на блока. Но през октомври 2023 г. Германия вече възобнови някои гранични проверки по границите си с Швейцария, Чешката република и Полша, за да възпре движението на мигранти към страната. Официално тези гранични проверки са временни, но Берлин многократно ги е удължавал. Подобен контрол по границата с Австрия е въведен временно от септември 2015 г.

Четете още

Избор на редактора