Германия скочи на „Газпром” заради намалени доставки

Германия обвини руския „Газпром“ в опити за изкуствено повишаване цената на газа чрез намаляване на доставките на горивото по „Северен поток”. Упрекът дойде, след като в продължение на два дена, руският газов гигант на два пъти намалява доставките на синьото гориво по основния за Европа газопровод, с обяснения за технически проблеми по трасето.

Според германския министър на икономиката Роберт Хабек случващото се е част от кампания за всяване на несигурност в Европа. Немският енергиен регулатор обяви, че свиването на доставките по „Северен поток“ с до 40% от капацитета му, не може да се обясни с проблема с компресорите на Siemens, както твърди „Газпром”. В съобщение от Uniper – най-големият вносител на руски газ в страната, доставките са намалели с една четвърт спрямо договореното.

В сряда „Газпром” намали доставките на газ и за Италия с около 15%.

Междувременно намалените доставки  доведоха до 25% скок на цените на фючърсите за газа за юли на спотовия пазар на платформата ICE и надхвърлиха 1300 долара за хиляда кубически метра за първи път от 27 април 2022 г.

Четете още

Избор на редактора