Германското правителство отпуска кредити за газохранилищата

Германското правителство ще отпусне специални кредитни линии за увеличаване на запасите в газохранилищата  чрез най-голямата си държавната банка за развитие KfW, съобщи министърът на икономика на Германия Робърт Хабек.

Правителството планира и стимули за индустрията с цел намаляване на  потреблението на газ, като едновременно с това се подготвя и пускане на някои от спрените си въглищни централи. Пакетът от допълнителни мерки беше обявен в неделя, тъй като правителството се стреми да гарантира, че ще има достатъчно газ през зимата.

„Сигурността на доставките в момента е гарантирана. Но ситуацията е сериозна“, заяви Хабек. „Очевидно стратегията на Путин е да не си спази уговорките, да вдигне цените и да ни разедини. Няма да допуснем това“, каза Хабек.

Най-големите консуматори на енергия в Европа като Германия и Италия започнаха да получават по-малко руски газ миналата седмица, което поражда опасения относно недостиг на гориво, необходимо за промишленото производство и битовите потребители в Германия.

Доставките през газопровода „Северен поток“ – ключовият коридор на Русия към Европа, бяха намалени с 60%, като компании, включително Uniper SE, заявиха, че получават по-малко газ, отколкото е договорено с руския доставчик.

Европейската комисия заяви, че Русия използва своите енергийни доставки за „шантаж“. Ходът на Русия доведе до покачване на цените с над 50% през седмицата, подхранвайки и без това високата инфлация, която тормози Стария континент. От началото на войната в Украйна Германия се готви за намаляване на доставките и използва всички налични ресурси, за да запълни хранилищата си. Досега 35% от нуждите на Германия зависеха от руския газ и поради това най-големият потребител на газ в Европа се мъчи да избегне шока в доставките.

Четете още

Избор на редактора