Гешев готов с оставката, подава я до часове във ВСС

Главният прокурор Иван Гешев е готов с оставката си и ще я подаде до часове във Висшия съдебен съвет, научи ekspresso.bg.

Шефът на държавното обвинение се прибра преждевременно от САЩ с полет от Франкфурт късно снощи.

Гешев кацна на терминал 2 на летище София при безпрецедентни мерки за сигурност. Десет минути преди да е изведен от самолета, периметърът е бил проверен от полицейски кучета.

На място е имало и специален автомобил, заглушаващ сигналите, в т.ч. такива на мобилните мрежи. Кортежът е прибрал Гешев от пистата директно от самолета.

Оставката на Гешев стана залог за съставянето на правителство. Първа главата му поиска Мария Габриел, която заяви, че ако се състави кабинет, бъдещият правосъден министър ще поиска свалянето на Гешев от поста поради „уронване престижа на съдебната власт“. ДПС приветства идеята. ИТН – също. БСП запази мълчание.

Ден по-късно, в петък шестима от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха официално отстраняване на главния прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт и да предложи на президента освобождаването му от длъжност.

Причината е намеса на главния прокурор в разследването на т.нар. атентат срещу него на 1 май. Малко по-късно същия ден прокурори от Апелативна прокуратура – София направиха същото.

Подписите под депозираното предложение за отстраняване на Гешев са на Георги Кузманов и Йордан Стоев (квота на прокурорите), Гергана Мутафова и Калина Чапкънова (ГЕРБ), Огнян Дамянов (Обединени патриоти) и Светлана Бошнакова (БСП).

Формалният повод за искането на оставката му е допускането на израелския експерт на мястото на огледа след инцидента на 1 май с кортежа на главния прокурор, което е станало по устно разпореждане на Гешев.

Въпросният експерт е пристигнал в страната няколко часа по-рано и е заведен на мястото на инцидента от заместника на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов – Ясен Тодоров. Съгласно Конституцията главният прокурор няма право да се намесва в работата на следствието и да дава указания. А в случая той е бил в ролята на свидетел.

 

Четете още

Избор на редактора