Гешев пали свещи и се моли Богу, докато ВСС го разпъва на кръста

Главният прокурор Иван Гешев запали свещ и се помоли в църквата „Св. Св. Кирил и Методий” вчера, докато беше на семинар в Созопол.

По същото време ВСС заседаваше и умуваше как да го отстрани от поста. Гешев участва в Международната конференция на тема „Обмяна на опит и добри практики за противодействие на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари“ в Стария град.

Покрай бурните дебати участниците намериха време да разгледат редица забележителности на древния Созопол, сред които Археологическия и Етнографския музей, църквата “Св. Св. Кирил и Методий”.

Посещението на обвинител номер 1 съвпада със заседанието на ВСС, на което се обсъжда отстраняването му от поста главен прокурор. Самият Гешев не се включи в заседанието, като обоснова отсъствието си с командировката.

Пак по същото време правосъдния министър Крум Зарков най-после завърши окончателно закона, без който Гешев не може да бъде отстранен.

„Днес поставих държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор.“

Това написа в профила си във Фейсбук служебният министър. Предстои указът да бъде обнародван в „Държавен вестник“.

Искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев беше внесено от шестима прокурори с мотива, че обвинител №1 e нарушил служебните си задължения по отношение на разследването по взрива срещу кортежа му.

Пред ВСС миналия четвъртък Гешев заяви, че няма как да е извършил нарушение защото на 1 май, когато избухна взрива пред автомобила му, функциите на главен прокурор са изпълнявани от неговия заместник и шеф на НСлС Борислав Сарафов.

Междувременно Гешев внесе искане в Конституционния съд с питане дали ВСС, който е с изтекъл мандат може да освобождава от длъжност главния прокурор.

Четете още

Избор на редактора