Главчев готов да управлява държавата още

Ако президентът Румен Радев ми предложи отново поста на служебен премиер, аз ще го приема, заяви на брифинг в Министерския съвет настоящият служебен министър-председател Димитър Главчев.

Вече е в ход процедура. Президентът чете списъка в Конституцията, който Конституционният съд остави в действие, посочи Главчев.

Служебният премиер допълни, че би приел отново поста, заради добрата работа със своя екип, който, по думите му, си върши работата добре. „Организирахме честни и прозрачни избори“, каза още той.

„Другата основна задача беше да запазим основния път, по който е поела България преди двадесет и повече години. И това направихме. Последното е да решаваме проблемите, които възникват във времето на нашия мандат. Мисля, че и това направихме. Да, ще приема заради целия екип, който, според мен, работи много добре през този период“, каза още премиерът.

Попитан за внесения днес от ПП-ДБ законопроект за промяна в Закона за Сметната палата, предвиждащ заместник-председателите да се попълват от парламента, а не от председателя на органа, Главчев отговори: „Не бих влизал в работата на друга власт, а именно законодателната. Народните представители имат своето право да внасят всякакви законопроекти. Сигурно имат своите основания, ще го обсъдят по надлежния ред в Народното събрание. Ще се види дали са спазени всички изисквания. Не е работа на Министерския съвет и на министър-председателя да дава оценка на проектите за закони в Народното събрание“.

На въпрос би ли останал и министър на външните работи, след като в настоящия състав на служебния кабинет съвместяваше двете длъжности, Димитър Главчев се пошегува: „Първият, който бих сменил, е министърът на външните работи“.

БТА припомня, че предстоят нови предсрочни парламентарни избори наесен. Дотук се стигна след като нямаше съгласие за съставяне на кабинет и от третия опит. По-рано днес „Има такъв народ“ върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство. След процедурата президентът Румен Радев проведе среща с председателя на парламента Рая Назарян.

Четете още

Избор на редактора