Гласуването на вота – в петък, 13-и, 15 часа

След 4 часа дебат депутатите изчерпаха темата за енергийната политика на страната, която се оказа достатъчно голяма причина за опозицията да внесе вот на недоверие за сваляне на правителството.

От БСП, ИТН и „Възраждане“ имат 72 подписа, а за да падне правителството са необходими 121 гласа в пленарна зала. Дали това ще се случи, ще стане ясно утре в 15 ч., когато депутатите ще го гласуват окончателно.

В мотивите към внесения вот на недоверие е записано, че в недалечното минало България е била безспорен енергиен лидер в Югоизточната част на Европа и се изтъква, че сега нашата страна може да се превърне от износител на електроенергия, във вносител.

Припомня се, че на 12-ти януари тази година с пълно мнозинство в парламента е прието решението за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част „енергетика“ и по-конкретно да отпадне ангажиментът за намаляването на въглеродните емисии с 40% до края на 2025-та година.

Вносителите изтъкнаха, че през месец юли тази година е прието и решение, което гарантира, че терени на мини „Марица-Изток“ няма да бъдат разпродавани на различни компании. Въпреки това българското правителство изпраща на Европейската комисия териториалните планове за справедлив преход, които противоречат на редица вече взети в парламента решения.

В дебатите до момента бе заявено, че е напълно недопустимо изпълнителната власт да неглижира решенията на Народното събрание. Бе казано, че общата загуба за икономиката от закриването на въглищните централи ще бъде за над 2 милиарда лева на база 1,7 милиарда лева, които евентуално ще получим еднократно от Европейския съюз.

Премиерът Николай Денков подчерта, че кабинетът не затваря енергийни мощности, а до 2040 година ръстът на енергийните мощности у нас ще бъде два пъти и половина. Той добави, че България има шанс да изнася ток, но само сред промяна на енергийната си стратегия.

Четете още

Избор на редактора