Глушков зове за мир в шахмата заради Олимпиадата

Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков коментира казуса с българския шахмат, който е изправен пред угрозата да не може да бъде представен на предстоящата през септември в Будапеща Шахматна Олимпиада.

В момента вътрешният календар се администрира от Българска федерация по шахмат 2022, която е лицензирана от Министерството на младежта и спорта, но член на международната федерация ФИДЕ е Българска спортна шахматна федерация, която излъчва българските представители в международни състезания.

Помежду си двете федерации водят съдебни дела, а диалогът, който беше иницииран от предишния спортен министър Димитър Илиев изглежда напълно забравен.

„Има доста неща, които пречат за развитието на шахмата в България и реализирането на пълния потенциал на българските състезатели. Проверката на Инспектората на Министерския съвет на издадения от ММС лиценз на БФШ 2022 завърши. Тя установи, че административната процедура по издаване на безсрочен лиценз на Сдружение „Българска федерация по шахмат 2022“ за вида спорт „шахмат“ е проведена при спазване на изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта и правилника за неговото прилагане. Докладът от проверката на Главния инспекторат на Министерския съвет е одобрен от Николай Денков – министър-председател на Република България към онзи момент“, каза Глушков.

„Двете федерации  – Българска федерация по шахмат 2022 и Българска спортна федерация по шахмат трябва да си подадат ръка, за да може да помислим заедно какво трябва да се направи за развитието на спорта и да възстановим нормалната обстановка. Това е моят призив. Нашите спортисти, които постигат големи успехи, трябва да имат възможност да участват на най-големите състезания, каквото е Шахматната Олимпиада през септември. Надявах се, че с наближаваното на това спортно събитие те ще преосмислят някои техни позиции, които ги раздалечаваха, за да имаме възможност да говорим на тази тема. Важно е да вземат решение заедно. Аз не мога да реша вместо тях. Още повече, че ние нямаме право да се месим в дейността на федерациите“, заяви Глушков.

Той бе попитан дали е възможно националният отбор на България да остане без финансиране за Шахматната Олимпиада, на което той отговори, че такъв сценарий не е изключен, но по всяка вероятност ще се намери формула чрез външно финансиране, подобна на тази, с която бе осигурено участието на българските щангисти на Олимпийските игри в Париж.

Четете още

Избор на редактора