Горица Кожарева е новият служебен премиер

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател.

„В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател“, се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава.

В 10:30 часа Радев ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство.

Новината за Грънчарова идва буквално минути, след като досегашният служебен премиер Димитър Главчев оттегли желанието си да остане на поста си.

На 9 април 2015 г. Народното събрание избра Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров за заместник-председатели на Сметната палата, след като двамата бяха предложени за постовоте си от тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков.

В края на ноември м.г. единодушно Конституционният съд обяви за противозаконен избора ѝ за временен шеф на Сметната палата. Тя беше на поста от 7 до 28 юли 2023-а, когато Народното събрание избра за титуляр Димитър Главчев. Делото тогава беше образувано по искане на президента Румен Радев, след като отново КС отмени махането на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков. Парламентът обаче не го върна на поста, а назначи временно за шеф Горица Грънчарова-Кожарева. Именно това оспори тогава държавният глава.

Коя е Горица Грънчарова-Кожарева?

Горица Грънчарова – Кожарева е родена на 9 април. Магистър е по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“, Свищов.

През годините е заемала позиции на ръководител Одитно отделение, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта „Одити за съответствие“ на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експрерт в НАП; управител – офис НОИ на СИБАНК АД; зам.-главен счетоводител в Булгаргаз; управител в ТС Банк АД; счетоводител в ДЗИ.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за Заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз; Председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО.

Участва в дейността на международни професионални организации на ВОИ и техните работни структури:

  • Международна организация на върховните одитни институции – ИНТОСАЙ;
  • Европейската организация на върховните одитни институции – ЕВРОСАЙ;
  • Контактен комитет на ръководителите на ВОИ и на ЕСП.

С решение на Народното събрание от 20 януари 2023 г. е избрана за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата.

С решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г. е определена да изпълнява провомощията на председател на Сметната палата (Цветан Цветков) до избора на нов председател (Димитър Главчев), когато отново заема поста заместник-председател.

От 8 април 2024 г. е определена за изпълняващ правомощия на председател на Сметната палата за периода от назначаването на Димитър Главчев за служебен министър-председател до неговото освобождаване.

Четете още

Избор на редактора