Готвят чистка на десет директори в МВР

Началниците на редица областни дирекции на МВР ще бъдат сменени, съобщи БТА. На досегашните ръководители ще бъдат предложени по-ниски позиции в системата. Става дума за около 10 дирекции. В момента се водят разговори между тях и вътрешния министър Калин Стоянов. Резултати ще бъдат обявени по-късно.

Масовите смени на началници не са рядкост в МВР. Подобни рокади се правят почти при всяка смяна на политическото ръководство. Обикновено те засягат и главните, и областните дирекции.

Досега Стоянов част от ръководителите на централно ниво. Самият той дойде от началническия пост в ГДБОП и така мястото бе освободено, за да бъде заето от доскорошен негов заместник. Смени имаше и в гранична полиция, и в столичната дирекция.

На силовия шеф му се наложи непланирано да подмени ръководството на МВР в Пловдив. Причината бе избухналото недоволство в село Цалапица. Там започнаха протести след убийството на 24-годишния Димитър Малинов. И до днес заподозреният за извършител не е арестуван след като избяга в чужбина. Бяха задържани братя близнаци, по обвинение, че са му помогнали. Те остават в ареста.

Местните хора обвиниха полицията, че се е забавила с разследването и това е дало възможност на заподозрения да избяга. В отговор на недоволството Стоянов поиска оставките на началника в Пловдив Васил Костадинов и на РПУ-то в Стамболийски Ангел Керпиев. И двамата отказаха да го направят. Министърът реагира с преназначаване и дисцплинарно производство, уточнява mediapool.bg.

Четете още

Избор на редактора