Градусите падат, опасно време в планините

Облаци и валежи прогнозират синоптиците за днес на изток, повече слънце ще има в западната част от страната.

Оранжев код за значителни валежи и гръмотевични бури е обявен за Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. В по-голямата част от страната – без Кюстендил, Перник, Видин, Враца, Монтана и София, кодът е жълт.

Очакваните количества дъжд са до 35 литра на квадратен метър, а в отделни райони – до 50-65 литра на квадратен метър.

Със слаб до умерен вятър от запад-северозапад ще прониква по-хладен въздух и максималните температурите ще бъдат между 27° и 32°, в София – 27 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 18°, а на 2000 метра – около 15 градуса.

Край морето ще е облачно, на места с валежи от дъжд и гръмотевици. Термометрите на брега ще се качат до 30 градуса, а сред вълните от 2-3 бала – до 29 градуса.

Утре в Западна България ще бъде предимно слънчево, в Източна на много места пак ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. /Офнюз

Четете още

Избор на редактора