Грифонът Коди грабна приза Кучешка палма в Кан

Четириногото от порода грифон Коди грабна приза „Кучешка палма“ (Palm Dog) на тазгодишния Кинофестивал в Кан, предаде АП.

От 2001 г. насам на едно „филмово четириного“ се връчва специалната награда „Кучешка палма“. Тя се присъжда от международните филмови критици и се дава за най-добро изпълнение на куче (живо или анимирано) или група кучета. Наградите „Кучешка палма“ не са в официална част на филмовия фестивал, но са в чест на кучетата, които участват във филмите.

Коди, който играе Космос в швейцарската комедийна драма „Куче на съд“, едва победи Син, хрътка от породата сайтхаунд, която вместо това си тръгна с Голямата награда на журито за китайската драма „Черно куче“.

В рядко срещан случай, който може би отразява нарастването на популярността на кучешкия конкурс, и двете четириноги бяха в Кан, за да вземат наградите си – в случая червени кучешки нашийници. И двете кучета сякаш блестяха в светлината на прожекторите. Коди лаеше в такт с музиката, когато от високоговорителите звучеше Chihuahua на Диджей БоБо, и правеше трикове на два крака. Син подходи по-хладнокръвно, като легна на сцената, докато попиваше обожанието.

Връчени на плажната ивица на прочутия булевард „Кроазет“ в Кан, донякъде хаотичните награди бяха добре посетени както от местните кучета, така и от техните стопани и журналистите от филмовия фестивал. Барът осигури розе върху масата за журналисти и гости и купички с вода под нея за кучешките участници.

В миналото много лауреати не са присъствали на награждаването: Миналогодишният лауреат Меси от породата бордър коли беше награден задочно за ролята си на Снуп в „Анатомия на едно падение“.

За почти 10-годишния Коди отличието е връх на кариерата – и на една вихрена седмица, през която той не беше допуснат до червения килим за премиерата на филма си.

Във филма „Куче на съд“, режисиран от и с участието на Летисия Дош, героят на Коди е непокорно куче, което ухапва жена и е изправено на съд, като животът му е заложен на карта. Филмът е вдъхновен от истинска история и разглежда темите за феминизма, както и за статута на кучетата.

След награждаването Дош заяви пред Асошиейтед прес, че макар да е странна и ексцентрична, наградата „Кучешка палма“ има и сериозен смисъл. „Призът говори за много статута на животните и за това как сценаристите и режисьорите се интересуват от мястото на животните в нашето общество“, каза тя.

Междувременно тайванската суперзвезда и актьор от „Черно куче“ Еди Пън се появи, за да подкрепи хрътката Син не само като кинозвезда, но и като неин собственик, като произнесе реч, за която се пошегува, че е написана от кучето. Във филма, режисиран от Гуан Ху, Пън играе мъж, на когото е наредено да премахне бездомните кучета от родния си град преди Олимпийските игри. В реалния живот той осиновява кучешката си колежка Син, след като се сближава с нея на снимачната площадка.

„Може би в бъдеще няма да ми се налага да работя повече като актьор“, каза Пън пред Асошиейтед прес, коментирайки новопридобитата популярност на Син. „Просто ще стана агент на моето куче“, пошегува се той.

Бяха присъдени и три награди за най-добрите „кучешки моменти“ в тазгодишните филми. Те отидоха при Чипи от „Мегалополис“ на Франсис Форд Копола, Дейв от „Птица“ на Андреа Арнолд и сюрреалистичния ансамбъл от кучета във „Видове доброта“ на Йоргос Лантимос.

„Това е една добра година за кучетата в Кан“, написа Ню Йорк Таймс през седмицата.

Четете още

Избор на редактора