Гръцкият парламент се разпуска. Избори на 21 май

Народното събрание в Гърция се разпуска днес, като се дава начало на предизборните кампании за предстоящите парламентарни избори на 21 май, съобщи гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, пише в. „Катимерини“.

В изявление по случай представянето на „Програмата за развитие на йонийските острови“ на остров Корфу Мицотакис съобщи, че управляващото правителство никога не е крило слабостите си и е признавало грешките си. „Така ще влезем в предизборния период, който ще започне в събота с разпускането на народното събрание“, добави той.

Днес премиерът ще се срещне с президента Катерина Сакералопулу, от която ще поиска официално разпускането на законодателния орган, вследствие на което ще бъде издаден съответният президентски указ, който ще бъде поставен в парламента.

През 2015 г. управлението на партията „Коалиция на радикалната левица“ (СИРИЗА) прие промяна в изборния закон, като по този начин изборите на 21 май ще бъдат произведени по пропорционална избирателна система, при която всяка партия получава толкова места в парламента, колкото съответстват пропорционално на изборния й резултат.

При случай на балотаж обаче, изборите ще бъдат произведени по пропорционалната система с бонус, при която първата политическа сила получава 50 допълнителни места, защото през 2020 г. управляващата партия „Нова демокрация“ върна старата пропорционална система. В Гърция всяка промяна в изборното законодателство влиза в сила на вторите избори след приемането ѝ.

Четете още

Избор на редактора